Най-младият осъден на смъртно наказание е 19-годишен военослужещ, осъждан за кражби, който през юли 1989 г. извършил в нетрезво състояние жестоко немотивирано убийство на случайно срещната възрастна жена. Присъдата му влиза в сила през 1990 г., а наказанието му през 1999 г. е заменено чрез помилване в доживотен затвор (а не в доживотен затор без замяна, както на останалите осъдени на смърт) на единствено основание младата му възраст. Най-възрастният осъден на смърт е бил на 45 години при извършване на престъплението.

Както доживотният затвор, така и доживотният затвор без замяна са били налагани на подсъдими на минималната възмона възраст, при която е законово допустимо налагането им - съответно 18 и 20 години.

Най-възрастният осъден на доживотен затвор без замяна е бил на 53 години при извършване на престъплението, а най-възрастният осъден на доживотен затвор - на 57 години.

 

(Хоризонталата на графиката показва възрастта на дееца към момента на извършване на престъплението. 

Данните са установени на основата на качествени изследвания на съдебна практика и затворнически досиета на осъдени лица, провеждани от екипа на ФРП.)