dsc_3439.jpg
ПРЕДСТОИ ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО БИОПРАВО И БИОЕТИКА ,,ЧОВЕКЪТ В БИОЕТИЧНИТЕ И БИОПРАВНИТЕ РЕГУЛАЦИИ"

На 11-12 декември 2015 г. Фондация за развитие на правосъдието и Професионален правен сайт ,,ChallengingTheLaw.com" ще проведат Третата национална конференция по биоправо и биоетика. През 2015 г. нейният надслов е ,,Човекът в биоетичните и биоправните регулации".

Конференцията има за цел да обедини и представи разработки, доклади и проучвания на професионалисти от различни области, ангажирани с интердисциплинарните въпроси на биотехнологиите и на тяхното приложение в медицината, в спорта и в ежедневието на хората.

Конкретните теми, върху които се съсредоточава конференцията, са:

- статус на пациента и права на пациента;

- информирано съгласие за лечение;

- специфики в правния статус на някои категории пациенти: деца, лица с психични разстройства и др.;

- медицинска (не)дееспособност;

- правни и етични аспекти на медицинските (воле)изявления: съгласие за донорство, съгласие за участие в клинични изпитвания, съгласие за участие в научни изследвания и др.;

- здравно представителство, "медицински завещания",предварителни указания за лечение;

- проблеми на лекарските (медицинските) грешки: юридическа отговорност на медицинските специалисти (гражданска, дисциплинарна, административнонаказателна и наказателна);

- етични кодекси;

- правни и правноетични проблеми на медицинската грижа за лишените от свобода;

- медицинска принуда (мерки за физическо ограничаване, задълбжително лечение и др.). 

Конференцията е предназначена за всички, които търсят отговорите на въпросите, поставяни от съвременната наука и свързани с границите на нейната употреба. До къде трябва да допуснем всяка новопоявила се научната възможност и трябва ли да има етична и юридическа “цензура”? Как човека се справя със своята природа и как правото урежда практическите последици от възникващите философски и етични проблеми?

Заповядайте в нова общност, ангажирана с въпроса за биологичния живот в контекста на етичната същност и правния статус на човешката личност.

Конференцията се организира с подкрепата на магистърска програма "Интегративна биоетика" във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". 

И тази година конференцията се провежда в рамките на проекта ,,Модерни правни решения: право и етика в националните биополитики", изпълняван съвместно без външно финансиране от ФРП и ППС ,,ChallengingTheLaw.com" 

 

Заявления за участие се приемат до 30 септември 2015 г., а текстовете на допуснатите до конференцията доклади трябва да бъдат получени до 30 ноември 2015 г.

Образците на документите и повече информация можете да откриете ТУК.