1-dsc01441.jpg
ФРП ПРЕДСТАВИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТРИГОДИШНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ОБЛАСТТА НА НАЙ-ТЕЖКИТЕ НАКАЗАНИЯ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

На 13.11.2015 г. (петък) в Конферентната зала на ВКС в Съдебната палата в София ФРП проведе конференция на тема ,,Изключително тежките престъпления и отговорът на държавата", с който формално приключи проекта ,,Изключителното престъпление и изключителното наказание: граници на човечността в съвременните наказателноправни системи". За 2015 г. дейностите по него бяха изпълнявани с финансовата подкрепа на Правната програма на Фондация ,,Конрад Аденауер".IMG_0043

В конференцията участваха близо 80 представители на Върховния касационен съд и Върховната касационна прокуратура, Администрацията на президента, членове на Комисията по помилването при президента, Главната дирекция ,,Изпълнение на наказанията" при Министерството на правосъдието, Националния институт на правосъдието, Националния омбудсман, Съюза на юристите в България, Асоциацията на прокурорите в България, Съюза на съдиите в България, Българската асоциация по криминология, Фондация ,,Български адвокати за правата на човека", Българската лига за правата на човека към ООН, Българския Хелзинкски комитет, Центъра за изследване на демокрацията, Сдружение ,,дете и пространство", Сдружение ,,Спектра", Софийския университет, Академията на МВР, Университета за национално и световно стопанство, отделни съдии, прокурори, адвокати и журналисти.

Гост-лектори бяха авторитетни магистрати от ВКС и ВКП -- съдия Бисер Троянов, докладчик по Тълкувателно дело Но:2/2015 г., засягащо редица въпроси на редукцията на доживотния затвор и на доживотния атвор без замяна по чл. 58А от НК, и прокурор Пламен Пачев, чиято дългогодишна практика в областта на изпълнението на наказанията включва някои от водещите актове, постановени по повод молба за упражняване на компетентност по чл. 38а, ал. 3 от НК (замяна на наказанието доживотен затвор със срочно лишаване от свобода).

Почетен гост-лектор бе Торстен Гайслер, директор на Правната програма на Фондация ,,К. Аденауер" за Югоизточна Европа, който изложи опита на Германия по приложение на най-тежкото наказание. IMG_0039

Сред темите на конференцията бяха съдебните подходи при индивидуализиране на най-тежките наказания и настъпилите проени в тях след 1951 г., законодтелните концепции за най-тежкото наказание, редукцията на двата доживотни затвора по чл. 58а от НК, замяната на доживотния затвор по чл. 38а, ал. 3 от НК, въпроси на профила на извършителя, серийната престъпност, домашното насилие в проявните форми на изключително тежка престъпност, патологичната сексуална престъпност, жертвите на изключително тежките престъпления, сравнения с европейски системи на наказания и поглед към българската практика през перспективите на практиката на Европейския съд по правата на човека.

Повече за резултатите от изследванията, които продължават без външно финансиране, можете да прочетете в Раздел ,,Изключително тежка престъпност и изключителните наказания" в меню ,,Анализи и информационни продукти" на този сайт. Очаквайте скоро видеозапис от изказванията и дискусиите на конференцията.

ФРП благодари на Върховния касационен съд за любезното домакинство на конференцията!

 

20151113_11374220151113_09424620151113_113755

 

IMG_0055 IMG_0046

 
DSC_3522

DSC01273DSC01271DSC01270

DSC01277DSC01285